Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festa Major de Sant Sebastià

Els dies 20, 22 i 23 el municipi de Torrebesses celebra la Festa Major de Sant Sebastià

DIVENDRES 14 GENER 2022

Com tots els municipis, Torrebesses també posseeix el seu gran dia de festa local, amb Sant Sebastià. La Festa Major del 2022 se celebra els dies 20, 22 i 23 de gener, en què la protagonista serà la festa amb una programació apta per a tots els públics i adaptada a la situació actual, tenint en compte les mesures de seguretat sanitària en vigor. De nou, la Festa Major es veu condicionada per la pandèmia de la COVID-19, seran unes festes que compliran amb les mesures de seguretat per preservar la salut de tots/es els/les vilatans/es. Tanmateix, apostem per una Festa Major plena d’activitats de tota mena: xaranga, exposició, concert, teatre, jocs...Resum diari 


DIJOUS 20

Les activitats començaran a les 12:00h amb la tradicional missa solemne en honor a Sant Sebastià com a copatró del poble de Torrebesses. L'origen d'aquesta celebració procedeix del 1378, segons explica la tradició local, la vileta havia perdut la meitat de la seva població a causa de la pesta. Un cop aturat el brot, construeixen l'ermita de Sant Sebastià passada la Vall Major com agraïment al sant perquè els havia allunyat finalment de la malaltia. A més, s'obligaren a anar-hi en processó cada 20 de gener, diada de Sant Sebastià i fer-hi una missa. D'aquesta manera queda constituïda la festa major d'hivern de Torrebesses, que sempre ha estat la principal. Ens consta que la Festa Major d'hivern a Torrebesses i dedicada a Sant Sebastià era la festa més important, en què se celebraven grans actes religiosos i populars.

A les 19:00h podreu gaudir del concert de Joe Psalmist & The Gospel Train. El Gospel és la música espiritual/evangèlica més restrictiva i religiosa dels nord-americans que va sorgir dels cents d’esglésies pentecostals, protestants evangèliques afroamericanes al segle XVIII i que es va fer molt popular durant la dècada del 1930.

DISSABTE 22

A partir de les 16:30h, la Xaranga XINO-XANO ens acompanyarà amb una cercavila pel poble que sortirà des de la Plaça Tomàs Ballesté. Cal destacar que els orígens d’aquesta formació musical es van iniciar l’any 1994, quan un grup de joves estudiants van crear la Xaranga Xino-xano amb un principal objectiu: “Gaudir de la música i que el públic també ho faci”.

A les 18:00h s’inaugura al CIPS l’exposició “El Segrià sec un món per descobrir” de Mercè Guiu, amb diverses aquarel·les dels cinc pobles del Segrià Sec que no només tenen en comú la comarca sinó també els costums, economia i relacions històriques basades en una manera de fer típicament garriguenca.

Finalment, a les 19:30h a la Sala del Casal tindrà lloc el concert de La Tieta Clara. Pujaran a l’escenari per presentar-nos un recull de versions de cançons catalanes interpretades d’una forma personal i exquisida. Un total de 12 temes que han marcat la vida de molts/es de nosaltres.  Una mica de nostàlgia, una mica d’amor, una mica de música i moltes històries a la vora del foc. Des dels arranjaments musicals fins a l'escenografia i l'estètica del grup, La Tieta Clara irromp amb un espectacle-concepte càlid i original.

Intèrprets: Bàrbara Flores (veu, petita percussió i ukelele), Ernest Bertran (veu i guitarres), Albert Ferré (clarinet, saxo, flauta i percussió) i David Ferré (piano i acordió).

 

DIUMENGE 23

L’últim dia de Festa Major inicia amb els Jocs de fusta familiars per a totes les edats de 11:00h a 14:00h a la Plaça Tomàs Ballesté.

Per concloure, a les 17:30h a la Sala del Casal podreu gaudir del teatre l’Auca del Sr. Esteve de Santiago Russinyol. Per qui no conegui aquest còmic teatre, es tracta d’una obra amb clau humorística i amb el to distanciat que atorga la ironia, l'obra presenta quatre generacions del llinatge dels Esteve. Aquesta obra, que va començar sent una novel·la i que posteriorment el mateix autor va adaptar al teatre, Rusiñol va voler fer un homenatge entre sorneguer i tendre de la figura del botiguer català. L’aportació que aquesta versió fa és sobretot l’estructura dramàtica, una estructura repetitiva que ajuda a comprendre millor la vida conservadora en la qual se sustenta la nissaga dels Esteve; una vida ordenada, ben planificada, que va del naixement fins a la mort i que comença a trontollar amb l’arribada del nou hereu, en Ramonet, que en lloc de botiguer vol ser artista.

 

BONA FESTA MAJOR DE SANT SEBASTIÀ 2022!

Document Actions