Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CASALS NOTABLES

Casals notables

CASALS NOTABLES.

Els casals més notables són la casa Oró, i la casa Gort d'època gòticorenaixentista

Casa Gort

Casa Gort 1.JPG

És una de les més belles edificacions del poble. Es va construir en dues èpoques: la primera al segle XIV i la segona al segle XVIII. L’edifici es de transició entre el romànic i el gòtic. A la part alta, per damunt dels balcons i sota la teulada, hi ha una renglera d´arcades, amb balcons i finestres d´ aquella època que fan un bon conjunt i donen a l’edifici un aire especial. La casa fou construïda fora de la muralla, al costat de l’ ampliació.

Es troba en molt bon estat, amb dos cossos arquitectònics ben definits, el superior immediat a l'arc d'un carrer alzinat i cobert, gòtico-renaixentista (segle XVI), i l'inferior, de majestuosa façana barroca, amb un portal del segle XVIII, arcades a la galeria de la planta sobirana i més reduïdes a la superior. Aquesta darrera fou residència d'estiu del llinatge dels Gort, que vivien a la plaça de la Sal de Lleida, el qual es destacà al segle XVI. L’altra part de la casa s’ edificà al costat mateix de l’antiga i té tota la forma dels palaus de l’ època. Hi ha grans galeries obertes amb un porxo al primer pis i habitacions molt espaioses.

 Casa Oró

Casa Oro.JPG

Va ser construïda al 1628 al lloc per on passava la muralla àrab i té uns murs d’ un metre d’ ample, la qual cosa prova també la seva funció defensiva. Sembla d’ estil barroc antic i fins el ràfec és tota de pedra ben tallada. Presenta les finestres ben situades, de cara a llevant, i algunes de les seves estances semblen conservar part de l’estructura de la muralla. En concret, es possible que part d’una torre circular s’ aprofités en fer la construcció. Amb el temps s’ hi construí a l’exterior, a l’extrem de la façana, a dalt de la teulada, un terrat amb una barana de ferro.