Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ESGLÉSIA NOVA

Església inacabada del segle XIX

L’ESGLÉSIA NOVA

Esgésia Nova Interior 3.JPG

Es va començar a construir el 1869 quan el poble va tenir la necessitat d'una església més gran a causa de l'augment de població. Havia de ser pagada amb les aportacions de tots els veïns. La persona que va impulsar la idea va ser l'alcalde Tomàs Ballesté, juntament amb el rector i el bisbe de Lleida.

El dia 24 de setembre de 1869 es va beneir la primera pedra. El pressupost de la nova construcció va ser de 105.000 pta. aproximadament. Havia de ser tota de pedra picada i prometia esdevenir un exemple únic a les nostres contrades a les acaballes del segle XIX. El projecte es va començar amb empenta, però al cap d'un any es va parar. El motiu de l'aturada va ser la crisi econòmica que va seguir als intensos freds i gelades de l'hivern del 1869-1870 que malmeteren molt la producció agrícola i provocaven un gran daltabaix al poble. A més, hi havia un clima de divisió i inseguretat en la situació política del país

L'alcalde va haver de vendre les seves finques per fer front al deute que havia provocat la construcció d'una part de l'església, la qual va suposar la seva ruïna.

La plaça que s'ha construït en l'interior de les parets d'aquesta església porta el nom de l'alcalde que es va arruïnar: "Tomàs Ballesté". Cal remarcar que els vilatans també l'anomenen: "l'Església Nova."